ČivavaChihuahua

Recepty

Publikováno 07.01.2011 v 23:06 v kategorii Výživa, přečteno: 867x

Když člověk chce pro svého pejska vařit, tak je vhodné dodržovat alespoň pár zásad. Při vaření se nemá kořenit, ani solit. To nedělá pejskům vůbec dobře. Ze stejného důvodu by neměl dostávat zbytky od stolu, nebo ho nechat žebrat.
Co chutná Vašemu pejskovi? Vyzkoušeli jste nějaký recept? Zanechte komentář :)



strava by se měla skládat přibližně z 1/3 masa, 1/3 příloh a 1/3 zeleniny

Jaké vybrat maso?
Můžete vařit kuřecí, hovězí, vepřové, krůtí, králičí, vnitřnosti(srdíčka, játra…), co vás napadne. Ale nedávejte jen čistou svalovinu, klidně přidejte i nějaké chrupavky, nebo kůži… Co se týká přímo kostí, tak ty nedávám, protože je moje čiva nemůže rozkousat. Ale pokud dáte na hraní větší vepřovou kost, navíc ještě s chrupavkou, tak si s ní čiva určitě hezky pohraje. Maso vařte v neosolené vodě. Vždy ale vařte s rozumem. Pes, který byl doteď zvyklý jen na granule, nemusí hned poprvé dobře snést kůži nebo třeba tučnější maso.

Jaké vybrat přílohy?Já sama používám hlavně ovesné vločky, které spařím vývarem z masa. Vhodná je i rýže, rýžová kaše, někdy dávám rýžovou kaši s pohankou(dá se pořídit ve zdravé výživě). Jako příloha se dá využít i vařený brambor. Někdo přidávám i těstoviny, ovšem minimálně.

A zelenina? Můžete ji dávat buď vařenou(rozmačkanou) nebo syrovou(strouhanou). A dobrá je mrkev, rajče, brokolice,porek, cibule, paprika… Fantazii se meze nekladou…




Dieta:
Základní recept, vhodný i pro nejcitlivější pejsky a ideální třeba i na diety při zažívacích potížích:
Uvařte kuřecí prsa, společně s mrkví, nesolit. Rozvařte rýži. Maso nakrájejte na kousínky, mrkev rozmačkejte a smíchejte s rozvařenou rýží a vývarem. Všechny přísady asi tak na třetiny.

Srdíčka:
Uvařte kuřecí srdíčka nebo vepřové srdce, společně se zeleninkou, třeba s mrkví, cibulí, česnekem, pórkem. Do misky nachystejte ovesné vločky a zalijte je horkým vývarem. Až zlehýnka nabobtnají, přimíchejte nakrájené srdíčko a rozmačkejte zeleninu. Opět jako vždy poměr přísad 1/3.

Vepřové křížové kosti s chrupavkami:
Kosti dejte do většího hrnce, vařte asi tak hodinku, poté přidejte trochu kysaného zelí, mrkev, česnek a brambor. Po půl hodince je vše uvařeno. Oberte maso z kostí, zkuste obrat i trochu chrupavek. Do misky dejte brambor, mrkev, trochu zelí, kousek česneku a vše rozmačkejte. Smíchejte s masem s chrupavkou a doplňte vhodně vývarem, aby mělo jídlo správnou konzistenci.

Kuřecí křídla s brokolicí:
Dejte vařit kuřecí křídla, společně s brokolicí. Nachystejte si do misky rýžovo-pohankovou kaši, tu spařte vývarem. Oberte maso z křídel, klidně přidejte i trochu kůže. Rozmačkejte brokolici a vše smíchejte.

Vepřová játra s vajíčkem:
Uvařte vepřová játra s mrkví. Zvlášť uvařte rýži a vejce. Játra, vejce a mrkev nakrájejte na malé kousky, smíchejte s rýží a můžete přidat třeba i strouhanou papriku.

Krůtí maso s bramborem:
Uvařte krůtí maso, společně s bramborem, brambor rozmačkejte v misce, smíchejte s krůtím masem a vývarem a přidejte čerstvou zeleninu, strouhanou mrkev, papriku a rajče.

Hovězí maso s rýží:
Uvařte hovězí maso s mrkví a další kořenovou zeleninou. Uvařte rýži a vše smíchejte dohromady i s vývarem.

Psí suchary: Nakrájejte kostku tvrdého tvarohu na kostičky, přidejte nastrouhanou mrkev a najemno nasekanou petržel, vejce, máslo. Vše namixujte a přidejte kukuřičnou nebo hrubozrnnou mouku. Těsto vyválejte a vykrajujte tvořítky, v troubě pečte jako vánoční cukroví.


Psí dort: Uvařte silný vývar z vepřových nožiček, do dortové formy vložte vařené kousky masa, spařené vločky či hrudky a celé zalijte vývarem a nechejte ztuhnout. Pokud by to neztuhlo. Místo vývaru z nožiček lze uvařit želatinu. Dort může ozdobit sušenými rybičkami, psími bonbóny, případně psími suchary či kousky masa.


Psí sekaná: 1 kg mletého hovězího, vepřového nebo krůtího masa smícháme se strouhanou mrkví, celerem a petrželí, spařenými ovesnými vločkami a jedním sáčkem uvařené rýže a pečeme ve vymazaném pekáčku.

Masové kuličky: Maso uvaříme a rozemeleme, případně jemně nasekáme, smícháme s vařeným žloutkem a troškou másla, aby to drželo pohromadě a tvoříme menší kuličky. Tento pokrm můžeme servírovat již štěňatům od 4. týdne.

Komentáře

Celkem 1 komentář

  • Kačka 07.01.2011 v 23:19 dobrý


  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?