Recepty
Publikováno 07.01.2011 v 23:06 v kategorii Výživa, přečteno: 867x
strava by se měla skládat přibližně z 1/3 masa, 1/3 příloh a 1/3 zeleniny
Jaké vybrat maso?Můžete vařit kuřecí, hovězí, vepřové, krůtí, králičí, vnitřnosti(srdíčka, játra…), co vás napadne. Ale nedávejte jen čistou svalovinu, klidně přidejte i nějaké chrupavky, nebo kůži… Co se týká přímo kostí, tak ty nedávám, protože je moje čiva nemůže rozkousat. Ale pokud dáte na hraní větší vepřovou kost, navíc ještě s chrupavkou, tak si s ní čiva určitě hezky pohraje. Maso vařte v neosolené vodě. Vždy ale vařte s rozumem. Pes, který byl doteď zvyklý jen na granule, nemusí hned poprvé dobře snést kůži nebo třeba tučnější maso.
Jaké vybrat přílohy?Já sama používám hlavně ovesné vločky, které spařím vývarem z masa. Vhodná je i rýže, rýžová kaše, někdy dávám rýžovou kaši s pohankou(dá se pořídit ve zdravé výživě). Jako příloha se dá využít i vařený brambor. Někdo přidávám i těstoviny, ovšem minimálně.
A zelenina? Můžete ji dávat buď vařenou(rozmačkanou) nebo syrovou(strouhanou). A dobrá je mrkev, rajče, brokolice,porek, cibule, paprika… Fantazii se meze nekladou…
Dieta:
Základní recept, vhodný i pro nejcitlivější pejsky a ideální třeba i na diety při zažívacích potížích:
Uvařte kuřecí prsa, společně s mrkví, nesolit. Rozvařte rýži. Maso nakrájejte na kousínky, mrkev rozmačkejte a smíchejte s rozvařenou rýží a vývarem. Všechny přísady asi tak na třetiny.
Srdíčka:
Uvařte kuřecí srdíčka nebo vepřové srdce, společně se zeleninkou, třeba s mrkví, cibulí, česnekem, pórkem. Do misky nachystejte ovesné vločky a zalijte je horkým vývarem. Až zlehýnka nabobtnají, přimíchejte nakrájené srdíčko a rozmačkejte zeleninu. Opět jako vždy poměr přísad 1/3.
Vepřové křížové kosti s chrupavkami:
Kosti dejte do většího hrnce, vařte asi tak hodinku, poté přidejte trochu kysaného zelí, mrkev, česnek a brambor. Po půl hodince je vše uvařeno. Oberte maso z kostí, zkuste obrat i trochu chrupavek. Do misky dejte brambor, mrkev, trochu zelí, kousek česneku a vše rozmačkejte. Smíchejte s masem s chrupavkou a doplňte vhodně vývarem, aby mělo jídlo správnou konzistenci.
Kuřecí křídla s brokolicí:
Dejte vařit kuřecí křídla, společně s brokolicí. Nachystejte si do misky rýžovo-pohankovou kaši, tu spařte vývarem. Oberte maso z křídel, klidně přidejte i trochu kůže. Rozmačkejte brokolici a vše smíchejte.
Vepřová játra s vajíčkem:
Uvařte vepřová játra s mrkví. Zvlášť uvařte rýži a vejce. Játra, vejce a mrkev nakrájejte na malé kousky, smíchejte s rýží a můžete přidat třeba i strouhanou papriku.
Krůtí maso s bramborem:
Uvařte krůtí maso, společně s bramborem, brambor rozmačkejte v misce, smíchejte s krůtím masem a vývarem a přidejte čerstvou zeleninu, strouhanou mrkev, papriku a rajče.
Hovězí maso s rýží:
Uvařte hovězí maso s mrkví a další kořenovou zeleninou. Uvařte rýži a vše smíchejte dohromady i s vývarem.
Psí suchary: Nakrájejte kostku tvrdého tvarohu na kostičky, přidejte nastrouhanou mrkev a najemno nasekanou petržel, vejce, máslo. Vše namixujte a přidejte kukuřičnou nebo hrubozrnnou mouku. Těsto vyválejte a vykrajujte tvořítky, v troubě pečte jako vánoční cukroví.
Psí dort: Uvařte silný vývar z vepřových nožiček, do dortové formy vložte vařené kousky masa, spařené vločky či hrudky a celé zalijte vývarem a nechejte ztuhnout. Pokud by to neztuhlo. Místo vývaru z nožiček lze uvařit želatinu. Dort může ozdobit sušenými rybičkami, psími bonbóny, případně psími suchary či kousky masa.
Psí sekaná: 1 kg mletého hovězího, vepřového nebo krůtího masa smícháme se strouhanou mrkví, celerem a petrželí, spařenými ovesnými vločkami a jedním sáčkem uvařené rýže a pečeme ve vymazaném pekáčku.
Masové kuličky: Maso uvaříme a rozemeleme, případně jemně nasekáme, smícháme s vařeným žloutkem a troškou másla, aby to drželo pohromadě a tvoříme menší kuličky. Tento pokrm můžeme servírovat již štěňatům od 4. týdne.
Komentáře
Celkem 1 komentář
Kačka 07.01.2011 v 23:19 dobrý